Mål og indhold

Præsentation:
Danalund Ungdomshus er en selvejende fritidsklub der rummer ca. 600 børn og unge i forskellige aldersgrupper, nærmere bestemt fra 9 til 18 år.
Personalet består af én leder, én afdelingsleder og 20 pædagoger og medhjælpere. Ydermere har vi en bestyrelse på seks personer…
Vi modtager nye børn fra 3. klassetrin i marts, april og maj måned, fortrinsvist fra Langhøj- Dansborg- og Engstrandskolen. Vi er samtidig tilknyttet de tre nævnte skoler på mellemtrinet og udskolingen.


Danalund sætter rammen for dagligdagen hos mange børn med forskellige kulturelle, sproglige og ikke mindst sociale baggrunde. Derfor er Vores målsætning bred, men tager også udgangspunkt i det enkelte barn.
Vi forsøger, via vores mange aktiviteter og tilbud, at inddrage børnene demokratisk og udvikle forståelse for både sig selv og for andre. Derved skabes der nødvendig plads til forskelligheder. Ydermere er det vigtigt for Danalund, at styrke barnets personlige udvikling og selvopfattelse, og derved fremme selvværd og troen på sig selv. Dette gør vi ved at fremme medbestemmelse hos børnene, og heraf udvikle større og større ansvar, som vi mener er et af de vigtigste elementer til at skabe succes i mestringen af eget liv.


Vi har i Danalund en bred personalegruppe der består af vidt forskellige personer, med forskellige aldre, personligheder og kompetencer/uddannelser. Der er derfor masser af tværfagligt samarbejde medarbejderne imellem, og dette kommer børnene til gode, i form af et hav af forskellige interesser og færdigheder.


Da det er børnene der skaber Danalund, har vi brug dem. Vi skal videreudvikle vores aftenklub, og derved ”holde” på de unge i længere tid. Vi skal sørge for at de benytter sig af huset, og ikke af gaden i stedet for. Vi skal være ”up to date” med de unge, og give dem medansvar for Danalund, vi skal vide hvad der rører sig lige nu og her, og hermed drage
fordel af vores fælles ressourcer.


Miljø:
I Danalund tilbyder vi en lang række aktiviteter med henblik på at sikre børnenes alsidige udvikling. Disse aktiviteter, som både er obligatoriske og frivillige, består af såvel voksenstyrede aktiviteter, samt aktiviteter, der er selvvalgte og styret af børnene.  


Da vi i Danalund Ungdomshus vægter miljøet højt, betyder det meget at både de fysiske, psykiske og æstetiske rammer lever op til børnene – og de unges trivsel, udvikling og ikke mindst deres sundhed, fysisk som psykisk.


Dette kommer bla. Til udtryk både i vores store og åbne rum, hvor der er højt til loftet, og masser af plads til mange børn og unge, men også i de mere små og hyggelige rum, hvor man ikke er så mange af gangen.
For os er det vigtigt at alle børn har et sted at gå hen, og har lyst til at benytte sig af.
Nogle trives bedst i rum hvor der er plads til stor udfoldelse både lydmæssigt og fysisk. Her har vi bla. Vores idrætssal hvor der tilbydes både fodbold, håndbold, hokey og bounceball, men også springgymnastik, stikbold og segboardkørsel.


Vi har også vores danselokale i kælderen, hvor der må spilles rigtig høj musik, og dette bliver der gjort hver fredag, hvor der afholdes ”Diskotek” Alle er velkomne når der afholdes sjove konkurrencer som limbo og stopdans.

Ugens andre dage bliver rummet brugt til dans. Her kan man enten melde sig på hold, der hver uge bliver undervist i faste danse, på faste tidspunkter, som der senere hen optrædes med til vores store sommer- og julearrangementer.
Man kan også bare møde op til ”fri” dans, der er helt spontant, men også afholdes flere gange om ugen.


Vores café -”Baren” kan også nævnes. Det er her man går hen og spiser enten sin frokost eller aftensmad når man er i klub. Det er også her man kan køber mad, frugt, snacks og snolderier. Der bliver hver dag lavet ”dagens ret” som børnene kan købe for enten medbragte penge, eller deres forud købte madkort, der fungerer som et klippekort med enten 5 eller 10 klip. Dagens ret er altid hjemmelavet, og der bliver lagt stor vægt på sundhed i form af variation og grøntsager.
Baren er et stort rum, og er indrettet som en rigtig amerikansk diner. Mange vælger også at sidde her og tage en pause, eller en snak med vennerne.


Vores kreative rum, som er et af de absolut mest populære rum i huset, er også et kæmpe rum der samtidig støder op til vores bagerum. Her laves alt hvad man overhoved kan finde på af kreative udfoldelser (maling, tegning, klippe/klister,syning, decopage, glasmaling brodering mm.).

I bagerummet kan man bage alt fra kokosmakroner til pizzasnegle, og børnene står selv for gennemgang af opskrifter, bagetid i ovnen samt opvask og rengøring.


Disse to rum er vores eneste ”betalingsrum” Når børnene har lavet en ting, får de en regning, som de får stemplet i vores indgang, herefter bliver pengene trukket fra deres materiale kort. Hvert barn får hver måned tilført 150 kr. af kommunen som de kan lave ting for. Man kan også vælge selv at indbetale penge, hvis man bruger mere end de 150 kr.


Et andet stort rum er vores billardrum. Rummet er indrettet med to store billardborde i midten af lokalet. Udenom disse er der lavet barborde med tilhørende stole man kan sidde ved. Ydermere hænger der en kæmpe fladskærm på endevæggen, der tit viser dagens fodboldkampe eller musikvideoer fra forskellige musikkanaler. Dette er samtidig et ”gennemgangsrum” så du kan faktisk ikke besøge klubben, uden at skulle igennem dette rum, da det ligesom er indgangen til alle andre rum i huset. Det giver en stemning af velkomst og ”fart over feltet” at du bliver mødt af netop dette rum, der altid er fyldt med både børn og voksne, der laver alt lige fra billardturneringer til brætspil og sofa/TV- hygge.


Andre af vores børn har det bedst i små rum, hvor der tales med ”små” stemmer, og hvor der måske er lidt mere voksenkontakt.
Her kan vores Hyggerum nævnes. Rummet er ganske vist ikke særlig småt, men det fungerer alligevel som et rum hvor du kan trække dig tilbage, hvis du ikke er interesseret i for meget ”kontakt” Der er en kæmpe sofa du kan slappe af i, der er også her en stor fladskærm børnene selv betjener og hvorpå de enten kan se tv, youtuber-videoer, Netflix eller spille Wii.

Der er også borde og stole, du kan sidde og spille brætspil el.lign. ved. Rummet har ikke altid voksne, derfor er dette rum også populært om aftenen, hvor de store ofte benytter det som et ”hæng ud uden at blive forstyrret” rum.


Et andet rum er vores rollespilsrum. Når der ikke bliver arrangeret udflugter til skoven, hvor der slåsses og bekriges, så er der ”rundt om bordet spil” Dette foregår i et lille hyggeligt rum, hvor ganske få sidder, sammen med en voksen, og spiller med hinanden. Rollespil tilbyder også læderværksted hvor du kan sy kostumer og accesories til din dragt i form af metal og læder.


Børn med særlige behov:
Det er klart, at vi har en del børn med særlige behov af den ene eller anden karakter, men det er i første omgang ikke noget vi nødvendigvis bider særligt mærke i. Her er plads til alle, og vi prøver for så vidt muligt at byde alle slags børn velkommen på den samme måde. Vi tror på at vi ved hjælp af omsorg, humor og daglig kontakt kan skabe tryghed for alle børn, uanset diagnoser eller ej. Vi ved af erfaring af børn er utrolig gode til at tilvænne sig, både tilvænne sig selv, men også vænne sig til andre. Vi ser altså at børn med særlige behov oftest bare bliver en del af huset, ligesom alle andre. De skiller sig ikke særligt ud, da de andre børn møder dem hver eneste dag. Vi har de samme tilbud og aktiviteter til børn med særlige behov, som til alle andre børn. Vi giver plads til at de kommer med på koloniudflugter og ture ud af huset, og de samme regler gælder for dem, som for alle andre.
Børn med særlige behov færdes altså i Danalund, på lige vilkår som resten af børnene. Vi laver først specielle tiltag hvis dette viser sig at være en nødvendighed. Dette kan fx være specifikke særaftaler, støttende pædagogik eller ekstra opmærksomhed på specifikke punkter. Vi sørger derudover for, at have ekstra kontakt/samarbejde med forældrene, så også de føler sig trygge i, at overlade deres barn til os.